A apărut cântecul Mănăstirii Poiana Mărului

Atena Bratosin Stoian, una dintre cele mai renumite interprete de muzică populară din județul Buzău, a compus și cântat în premieră pentru cântecul Mănăstirii Poiana Mărului. Melodia interpretată fără coloană sonoră, nu face altceva decât să redea smerenia și sfințenia locului de la Poiana Mărului, dar și să spună povestea apariței lăcașului de cult. De altfel, Monitorul de Vrancea, a fost singurul care a publicat în Joia Mari, înainte de Paști adevărata poveste a Athosului Românesc,

așa cum este considerată sfânta Mănăstire din pădurile Jitiei și Bisocii. În altă ordine de idei, cântecul Atenei Bratosin Stoian, vine și pe fondul ultimilor tulburări pe care le produce Episcopia Buzăului și Vrancei la locașul de cult din Poiana Mărului. Din motive numai de ei știute, reprezentanții instituției de la Buzău, vor din nou să decadă din rang mănăstirea Poiana Mărului și să o transforme în schit de călugărițe și să îi alunge de la mănăstire pe călugări și pe părintele Macarie Beșliu, al doilea ctitor. Prima acțiune de distrugere a valorilor sfinte de la Poiana Mărului au fost demarate de Episcopia Buzăului și Vrancei anul trecut însă locuitorii din ambele județe au apărat mănăstirea. Doar o minune a făcut ca preoții trimiși să-l schimbe pe starețul Macarie Beșliu, să nu fie linșați de puhoiul de lume adunat la poarta locașului sfânt. De data acesta în afară de locuitorii din Vrancea și Buzău, care sunt gata să recurgă și la gesturi extreme, au sărit în apărare și primarii de la Dumitrești, Chiojdeni, Jitia, Nereju, Reghiu și Andreiașu, care sunt hotărâți să li se alăture oamenilor pe care îi păstoresc și să facă un miting de proporții în fața Episcopiei Buzăului și Vrancei. La rândul său, solista Atena Bratosin Stoian, spune că poate Dumnezeu le va da gând bun celor de la Episcopie să nu calce în picioare testamentul Lui Vasile cel Mare de la Poiana Mărului și să nu se ajungă la vărsări de sânge. Totodată cântecul care cheamă la smerenie și iubire între oameni va avea și un videoclip ce va fi filmat chiar în Poiana Mărului.

Va fi pe tonalitate cu toacă și sunet de clopot. Trăirea mea sufletească este foarte mare atunci când interpretez acest cântec și spun eu că toaca și clopotul îi dă și mai mare sensibilitate. Sper să sensibilizez pe toată lumea și să se gândească foarte bine înainte de a întreprinde orice ce altceva. Vreau să fac un videoclip care să fie realizat acolo la Poiana Mărului. La fiecare vers care spune ceva de această Sfântă Mănăstire să fie și imagine. Ulterior acest videoclip va apărea pe posturile de televiziune unde se difuzează foarte mult folclor. Nu vreau bani, ci doar să rămână ceva pe urma mea care să amintească de acest lucru și să nu ne pierdem ca națiune, nici ca tradiție și religie, a declarat solista Atena Bratosin Stoian.

 

Un articol de: Aurel ȘELARU
E-mail: aurel_selaru@yahoo.com

Comentarii facebook

S-ar putea să-ți placă și