Cascada Munteoru

Cascada Muntioru

Puțin cunoscută de iubitorii drumețiilor montane, Valea Râmnicului oferă îndrăzneților imagini și locuri fascinante rivalizând cu alte zone turistice din Vrancea și nu numai. Începând de la Jitia de Jos, de la ceea ce cândva a fost o cascadă și continuând cu Zidul Uriașilor descris de George Tătulescu în lucrarea  “Valea Râmnicului” din anul 1924, privirile călătorului sunt atrase de peisajul sălbatic al văii, culminând cu Pietrele Mâtzei de la Jitia de Sus, zona unde Râmnicu Sărat și-a făcut loc cu greu printre stâncile aflate de o parte și de alta a albiei sau cu alunecarea de teren de la ”Sarea rosie„ aflată puțin mai în amonte.

Mai sus, la intrare în Vintileasca, privirea călătorului este întâmpinată de ”Lacul fara fund„ lac ce ascunde în adâncuri multe legende din trecut, precum și de o veche cruce cioplită în piatră, cruce, spun bătrânii, ridicată în vremea voievodului Vintilă Vodă, voievod ce și-a dat viața pe aceste meleaguri în luptele cu tătarii cu mult timp în urmă.

Coborând pe drumul ce leagă Vintileasca de Pleși (sat component al comunei Bisoca, judetul Buzău) până să ajungi la podul ce traversează Sărațelul, afluent al Râmnicului Sărat pe partea stângă, drumul se desparte șerpuind spre dreapta pe valea dintre Muntele Pietrei și coama Purcelului pe stânga pârâului Muntioru. Aerul tare de munte mirosind a cetină și liniștea adâncă , tulburată din când în când de autocamioanele de la exploatarea forestieră ce a rupt și aici echilibrul natural ne însoțește în amonte. În stânga, în vale, se aude din când în când apa ce trece peste pragurile săpate în gresia tare în decursul timpului.

După câțiva kilometri parcurși prin acest paradis montan se poate auzi zgomotul unei căderi de apa și printre tufișurile de la marginea drumului se poate observa ceea ce această vale a Râmnicului ascundea de privirile celor multi: ”Cascada Muntioru„.

Înaltă de circa 7-8 metri, este una dintre cele mai mari și mai spectaculoase cascade din Vrancea și a doua de pe Valea  Râmnicului ce își arată frumusetea vizitatorului iubitor de drumeții.

De la o înălțime apreciabilă, apa curge peste stânca tocită de-alungul vremii, prăvălindu-se zgomotos printre razele soarelui de vară ce pătrund pânp aici în vale într-o bulboană tulbure și adancă, împreșurată de plante iubitoare de umezeală și bușteni aduși aici de furia apei din zilele ploioase.

Din păcate, debitul Muntiorului nu este foarte mare în această perioadă, dar urmele lăsate de prăvălirea apei ne indică faptul că atunci când plouă, sau în lunile de primăvară, această cascadă devine mult mai spectaculoasă și mai înfiorătoare.

Pentru cei ce iubesc natura, o ieșire până la cascada Muntioru va fi ceva reconfortant și inedit totodată și pun pariu că nu vor regreta după ce vor vedea una dintre minunile Văii Râmnicului Sărat.

S-ar putea să-ți placă și