Început de secol XX – Din presa vremii

Dupa cum spuneam, voi continua sa aduc la cunostinta publicului diverse articole despre Dumitresti si oamenii de seama ai locului din urma cu 100 de ani.

Sunt lucruri care unora poate nu le starneste niciun interes, dar de foarte mare importanta pentru stabilirea adevarului istoric despre Dumitrestii inceputului de veac XX. Dupa cum se stie, arhiva comunei Dumitresti a disparut in anul 1916 cand armata germana a ocupat comuna. Sunt informatii ca ar fi fost evacuata spre Moldova , dar si zvonuri cum ca ar fi fost arsa de primarul de atunci pentru a nu cadea in mainile nemtilor. Poate, candva, vom afla adevarul, dar pana atunci orice informatie ce poate fi verificata este mai mult decat utila in stabilirea adevarului.

Ziarul “Lumina” Nr. 20 din Decembrie 1913

“Se certifica de noi, Capitanul N. Constantinescu , Administratorul Plasii Dumitresti si Presedinte al Comitetului pentru construirea localului de biserica din satul Bicesti de Sus, comuna Dumitresti, ca D-l C.N. Constantinescu, pictor din Ramnicu Sarat, insarcinat de comitet pentru pictarea acestei biserici, a executat pictura prevazuta in contract cu cea mai deplina constiinta si arta, nelasand nimic de dorit si facand din acest sfant locas o atractie pentru toata lumea care l-a vazut si care admira cu multa placere si multumire lucrarea executata.

Pentru acest fapt ii eliberam cu deplina convingere acest certificat si il recomandam cu caldura tuturor doritorilor de arta bisericeasca, adaugand ca lucrarea a executat-o la timp si fara absolut nicio neintelegere cu comitetul bisericii. “

Preseditele Comitetului: ADMINISTRATORUL Plasii Dumitresti

Capitan, Nae Constantinescu, Decembrie 1913

-In fotografie, picturi realizate tot de C.N. Constantinescu pentru noua biserica construita intre anii 1933-1943 dupa ce biserica din anul 1913 a ars fiind traznita.-

Ziarul “Libertatea” Nr. 2 din 10 februarie 1914

La prefectura s-a inaugurat o era noua

Ca director al Prefecturii a fost delegat D-l Maior N. Constantinescu, iubitul administrator al plaiului.

Este un zelos secondant al intregului nostru prefect.

Cu asemenea conducatori speram ca judetul nostru va avea parte mult timp de o administratie cinstita si cu dragoste de cei multi.

Ziarul “Universul” Nr. 53 din 24 februarie 1912

“Grav accident – Administratorul pasei Dumitresti D-l Capitan N. Constantinescu, ducandu-se calare in inspectie la comuna Jitia, pe acest drum trebuind sa treaca raul Ramnicu Sarat de mai multe ori, si cum gheata a inceput sa se slabeasca , tocmai cand se gasea in mijlocul apei, la un moment dat , impreuna cu calul, a cazut in rau si numai multumita voiniciunii sale a putut scapa fara consecinti rele”

“Un mare incendiu s-a provocat din neglijenta in colonia fabricii de cherestea “Gustav Eichler” arzand locuintele unor lucratori din numita fabrica din Chiojdeni.Pagubele s-au ridicat la aproape 2000 lei”.

Ziarul “Viitorul” Nr 1797 din 9 Februarie 1913

O filiala a ligii “Desteptarea “

“Rm Sarat – 6 Februarie – Din initiativa D-lui Alexandru Zamfirescu , membru marcant al Partidului National Liberal, s-a format in comuna Dumitresti o filiala a ligii “Desteptarea” . Dragostea ce o poarta taranilor a facut pe D-l Zamfirescu sa indemne la formarea filialei contribuind astfel la luminarea si chemarea la o viata noua , a paturilor ramase in urma. Activitatea filialei va incepe chiar in cursul acestei saptamani, prin inaugurarea unei serii de conferinte ce se vor tine in localul scolii din sus-numita comuna”

“In ziua de 6 februarie a.c. D-l George Dan, stagiar pe langa Judecatoria Ocolului Dumitresti, ducandu-se la locuinta lui Gheorghe Velicu spre a aplica un sechestru , a fost intampinat de D-na Alexandrina Al. Gerogescu, sotia primarului din comuna Dumitresti, care l-a ultragiat adesandu-i cuvinte josnice si triviale in auzul mai multor sateni si agentilor care il insoteau pe stagiar.

Procesul verbal de ultraj semnat de o multime de martori a fost inaintal parchetului.

Articol semnat -Fink

Ziarul “Universul” din 24 februarie 1913

Interesantul proces de ultraj.

In ziua de 25 februarie, la Judecatoria din localitate se va judeca interesantul proces de ultraj intentat D-nei Alexandrina Al. Georgescu, sotia primarului de aici pentru ca a ultragiat pe magistratul stagiar D-l Gh. Dan, cu ocazia punerii unui sechestru la o ruda de-a inculpatei.

S-ar putea să-ți placă și