Nicolae Giurcă

Cunoscător şi cercetător al trecutului, Profesorul Nicolae Giurcă a strâns în decursul vremii diferite documente, scrisori, a cercetat arhivele existente în Râmnicul Sărat, Focşani sau Bucureşti, căutând informaţii în legatură cu localitatea de obârşie şi cu oamenii care au trăit sau au plecat spre alte zări de aici.

Profesor de Limba şi literatura română, Nicolae Giurcă s-a născut în data de 5 decembrie 1927 în Dumitreşti, descendent al unei vechi familii de moşneni dumitreşteni ce dăduse numele unui sat-Giurcari.

Urmează şcoala primară în comună -5 clase- după care merge la Şcoala Normală de băieţi din Focşani (1939-1941), după care continuă la Bârlad (1942-1945), ultimile trei clase făcându-le la Şcoala Normală de băieţi din Buzău unde termină printre fruntaşii promoţiei cu media 9,17.

Susţine examenele de diferenţă pentru liceul teoretic şi în 1948 susţine bacalaureatul la Focşani în vederea urmării cursurilor universitare. Urmează cursurile Facultăţii de Litere din Bucureşti, obţinând diploma de profesor de limba şi literatura română în 1955.

Între timp lucrează ca profesor suplinitor la Gimnaziul Unic -1948- apoi ca învăţător la şcoala Biceştii de Jos în 1949-1951. Începând din 1951 este profesor la Şcoala din Dumitreşti-Centru- titular după obţinerea diplomei în 1955, şcoala devenită între timp gimnaziu, apoi liceu, unitate pe care n-a parasit-o până la pensie în 1990, şi la care continuă să lucreze şi ca pensionar încă 10 ani.

Începând din 1953 este promovat director al şcolii. În 1965 obţine în urma unui examen la IPCD Braşov gradul didactic II, urmat în 1976 de gradul I, obţinut la IPCD Iaşi. În 1974 îi se acordă “Gradaţia de merit” în urma căreia este scutit de impozitul pe salariu.

Dupa pensionare i se acordă pentru a doua oară “Gradatia de merit” de către NEN.

Este primul director al liceului înfiinţat în 1963, funcţie pe care o deţine până în 1978 când trece la cerere la catedră.

Se căsătoreşte în 1951 cu Dogărescu Maria, funcţionară, şi are doi copii: Monica, născută în 1952 profesoară de franceză şi Doina, născută în 1954, jurist, notar public.

A fost în tinereţe şi director al Căminului Cultural din Dumitreşti, începând din 1965 deputat raional la Rm. Sărat şi după 1967 deputat judeţean la Vrancea.

La revoluţie în 1989, obştea comunei îl propune primar, devenind astfel primul conducator al comunei în cadrul democraţiei postrevoluţionare. Nu-şi părăseşte catedra, de altfel se reîntoarce prin demisie de la primărie după câteva luni, la şcoala al cărui slujitor a fost toată viaţa.

Contribuţia la educarea a generaţii de elevi, la înfiinţarea şi construirea ulterioară a liceului rămâne a fi comentata şi apreciată de alţii, colegi sau foşti elevi.

DVD-ul cu cele mai importante momente de la festivitatea de acordare a titlului de Cetatean de Onoare al comunei Dumitreşti, Domnului Nicolae Giurcă

S-ar putea să-ți placă și