O viață dăruită cinematografiei Domnul Cinema

Pe 11 martie s-au împlinit nouă ani de când  criticul de film, dumitreșteanull Mircea Dumitrescu a trecut în neființă.

Acum nouă ani, pe 11 martie 2005 trecea în neființă criticul de film Mircea Dumitrescu, originar din Dumitrești, județul Râmnicu Sărat. Că astăzi este aproape uitat, iar autoritățile habar nu au cine a fost, este deja axiomatic, tipic românesc. Ne-am propus în schimb, să il (re)descoperim pe cel supranumit „Domnul Cinema”.

Mircea Dumitrescu s-a născut la Dumitreşti într-o frumoasă zi de toamnă a anului 1926 (3 septembrie 1926). Mama sa, Elena Şisman, se trăgea dintr-o familie moldovenească nobilă, iar tatăl, Victor Dumitrescu, era medic, director la spitalul „Carol I” din Dumitreşti[1]. Îşi petrece primii ani din viaţă aici, ca între anii 1934–1938 să urmeze şcoala elementară la Şcoala nr. 1 şi la Şcoala de aplicaţie din oraşul Buzău.

În timpul liceului are probleme datorită orientărilor politice ale părinţilor şi se află în imposibilitatea să-şi termine studiile. Îşi completează studiile liceale destul de târziu între anii 1965 – 1969 la Liceul „B.P. Haşdeu” din Buzău. Urmează apoi studiile universitare la Facultatea de Limba şi Literatura Română, secundar – Limba şi Literatura Franceză, la Universitatea din Bucureşti. Din 1970 şi până la dispariţia sa în 2005 a ocupat funcţia de profesor referent la Casa de Cultură a Studenţilor din Bucureşti[2].

În aceeaşi perioadă, susţine un curs de limbaj cinematografic (axat pe istoria, teoria şi estetica artei cinematografice) însoţit de proiecţii de filme, în principalele centre universitare ale ţării: Bucureşti, Iaşi, Tg. Mureş, Cluj, Timişoara, Craiova, Braşov.

Cursul itinerant, o adevărată „caravană cinematografică”, iniţiat de prof. Mircea Dumitrescu în 1970, a fost singurul de acest fel în ţară şi a constituit pentru mulţi tineri, îndeosebi elevi şi studenţi, unicul prilej de iniţiere în valorile cinematografiei universale.

A fost membru al Uniunii Cineaştilor din România şi al Asociaţiei Ziariştilor Români. Din 1993, a fost preşedintele Federaţiei Române a Cinecluburilor Cinemateca, pe care el însuşi a înfiinţat-o. A colaborat cu articole şi recenzii cinematografice la diferite ziare şi reviste de prestigiu din ţară. Mircea Dumitrescu este şi autorul cărţilor „O privire critică asupra filmului românesc”, Editura Arania, 2005 şi „Istorie a cinematografiei universale”.

„Domnul Cinema”, cum a fost numit de către studenţii săi, s-a stins din viaţă la data de 11 martie 2005 la Bucureşti. Corpul său se odihneşte în cimitirul bisericii Sf. Nicolae din Biceştii de Sus. Întrebat până când va fi pasionat de film, a spus „pâna în marea trecere“ şi aşa a şi fost[3].


[1]Almanahul Râmnicului 1933

[2]http://mirceadumitrescu.trei.ro

[3]Monitorul de Vrancea – Joi, 11 Martie 2010

Comentarii facebook

S-ar putea să-ți placă și