Pe Râmnic în sus

Iubitorii de fotografie pot merge luna aceasta să viziteze expoziția de fotografie „Pe Râmnic, în sus”, deschisă la Palatul Administrativ, în holul de la etaj. Marți, 1 Decembrie, vernisajul acestei expoziții a strâns o mulțime dornică să vadă peisajele și oamenii Râmnicului. „PE RÂMNIC, ÎN SUS” este un omagiu adus frumuseții sălbatice a văii Râmnicului. Fotograful, Răzvan Chirac, a descoperit peisajul subcarpatic târziu, în studenție. Și mai târziu a aflat că pe firul apei au urcat de-a lungul timpului Al. Odobescu, Barbu Șt. Delavrancea. Al. Vlahuță, N. Grigorescu, G. Galaction, S. Mehedinți ș.a. Niciunul nu a rămas indiferent în fața naturii văii râului cu obârșia în Munții Furu, de la cotul Carpaților. Pe toți i-au atras oamenii acestor locuri, de la mocanii Bisocii unde „trăiesc și se prăsesc cei mai frumoși bărbați din tot plaiul înconjurător” (Al. Odobescu) până la cojanii din podgoriile care încing orașul din buza câmpiei, acolo unde râul părăsește dealurile molcome și o apucă spre șesul coborât al Siretului.
Cele mai multe imagini sunt din bazinul superior al Râmnicului, din Depresiunea „Între Râmnice”, din sate precum Jitia, Vintileasca ori Bisoca. Sunt locuri binecuvântate de Dumnezeu cu o natură curată și sinceră, cu oameni vrednici și iubitori de frumos.
Ori de câte ori fotograful urcă pe Râmnic caută să aleagă din mulțimea impresiilor esențialul, să pătrundă până la sufletul peisajului, să-i descopere misterul și frumosul. Expoziția de față se vrea un îndemn la (re)descoperirea văii Râmnicului.
Iată ce declară autorul: „Am început să fotografiez la jumătatea anilor ’80, când am pus mâna pe un aparat sovietic, Vilia. Prea puțin familiarizat cu ABC-ul fotografiei, primele imagini au fost simple poze, obșinute în urma declanșării la întâmplare. Mai târziu, în anii ’90, am urmat cursuri de fotografie care mi-au deschis perspectiva. Îmi amintesc cu plăcere de momentele petrecute în mansarda oblonită a universității, când developam filme alb-negru expuse pe străzile Bucureștilor ori de ședințele foto de la Casa de Cultură a Studenților Ținute de Emilian Urse. Între timp, am schimbat mai multe aparate și am expus de mai multe ori la Râmnicu Sărat. Continui să expun în acest oraș în ciuda interesului scăzut pentru fotografie manifestat de râmniceni. O fac pentru puținii prieteni pe care-i am și pentru a marca așa cum cred eu Ziua Națională”.

Autor: Răzvan Theo Chirac

S-ar putea să-ți placă și