Pe Valea Râmnicului până la Plaiu Dumitrești

Oricine viziteaza Dumitrestiul, ramane impresionat de privelistile minunate pe care le intalneste in cale. Ce se ascunde in spatele acestor frumuseti nu toata lumea percepe. Si in urma cu 98 de ani aceste locuri erau minunate dar, ca si acum, existau si multe lucruri rele ce manjeau fata pe care unii oameni de suflet o doreau pentru aceasta frumoasa localitate. Va las pe voi sa judecati dupa ce veti citi un articol publicat in ziarul “Cuvantul” Nr. 19 din 9 august 1912 de catre N. Dicescu.

Pe unde vei merge, pe soseaua Ramnic-Dumitresti, ori pe drumul prin Plesesti, valea Ramnicului este bogata in privelisti care plac calatorului. Nu insa atat de frumusetea vaii Ramnicului voi scrie aici, lasand aceasta grija poetilor, ci voi face observatii de alt ordin.

Este imbucurator ca pe Valea Ramnicului avem o line ferata pentru transportarea produselor fabricii de cherestea din Chiojdeni; n-am priceput insa, daca s-a luat un venit sigur al carausilor muntelui si daca mai ales aceasta linie a fost declarata de utilitate publica , de ce nu s-a facut vagoane si pentru transportarea locuitorilor de la munte , care in loc sa-si piarda o zi venind la oras cu ceva de vanzare, pentru afaceri ori targuieli, ar fi putut face drumul intr-un ceas, folosind timpul altfel si ar fi fost atunci desigur linia de utilitate publica.

Oare politicienii ramniceni, cand au staruit ca linia sa fie de utilitate publica, au scapat din vedere populatia de la munte, care singura este tributara Ramnicului, in ce priveste comertul si nu s-au gandit sa le dea si lor un mijloc mai leznicios pentru desfacerea produselor si deci pentru existenta lor?

Aceasta linie ar putea folosi si pentru vizitatorii Jitiei, Bisocii, Poenii Marului unde s-ar putea petrece bine vara.

Sa speram ca cei din fruntea acestui judet vor lua in considerare? cele aratate de noi si vor veni cat de curand in ajutorul populatiei de pe Valea Ramnicului.

Dupa trei ore cu trasura sunt la Dumitresti.

Din departare apare inaintea ochilor spitalul Jubiliar “Carol I” asezat chiar pe malul raului Ramnic. Spitalul este frumos ca aspect, insa a fost prost construit intr-un loc insalubru si care-l expune intotdeauna inundatiilor. Se cheltuiesc sute de mii de lei pentru a se face economie de 1000 lei pentru cumpararea unui loc care sa indeplineasca toate conditiunile. Aceasta-i gospodaria noastra romaneasca!?

Spitalul inca nici nu s-a deschis desi e construit de vreo 4 ani si, a si inceput sa se ruineze. Trebuiesc reparatii de mii de lei facute, spre a putea fi readus in buna stare. Probabil ca a facut bune afaceri antreprenorul si cei care l-au receptionat. De altfel cam aceeasi soarta au toate lucrarile judetului care n-au supraveghere permanenta in timpul executiei.

Este absoluta nevoie ca acest spital sa se deschida , caci prin pozitia lui este menit sa deserveasca tot muntele, unde s-a incuibat sifilisul si alte boli care secatuiesc viguroasa populatie de prin aceste frumoase locuri.

Aici ar trebui si o farmacie care ar putea sa faca bune afaceri, Dumitrestii fiind singurul targ mare si bogat al muntelui.

In constructie, pe un loc oferit de d-l Alexandru Zamfirescu, este localul judecatoriei precum si scoala care se face cu patru Sali de clasa , fiind peste 300 de scolari. Un local propriu se va face iarasi pentru Primarie si postul de Jandarmi.

In acest centru ar fi nevoie de o scoala de meserii, de o fabrica de tabacarie si un atelier de tesatorie, toate in legatura cu productia si cu felul de ocupatie al muntenilor.

O cooperativa pentru cumpararea de paduri ale mosnenilor si taierea lor pentru vanzarea in oras ca lemne de foc.

Pe langa morile de apa, lucratul lemnului, s-ar putea inmulti uscatoriile, pe langa cele existente si inca multe alte mijloace de productie s-ar putea gasi pentru populatia saraca a muntelui. Este rolul factorilor culturali si a oamenilor de inima de acolo ca sa destepte acest interes si sa ia initiativa.

Banca Populara din Dumitresti care are peste 100000 lei si care are in fruntea ei oameni capabili ar putea sa realizeze propunerile noastre spre binele semenilor nostri.

In Dumitresti s-ar mai putea face un magazin de consum, desfacere si aprovizionare, care ar merge bine si ar folosi mult , avandu-se in vedere preturile enorm de ridicate asupra articolelor de prima necesitate ale negustorilor din Dumitresti. Aproape 2000 de lei pierde comuna Dumitresti de pe urma islazului vandut comunei de d-l Demetriade ( tatal marelui actor Aristide Demetriade) chestiune pe care de altfel am agitat-o la timp in coloanele “Neamului Romanesc”

Comuna Dumitresti este bine gospodarita si aceasta se datoreaza mai ales ingrijirii parintesti a d-lui Capitan N. Constantinescu, administratorul plasei.

Multumita initiativei si bunelor sale sentimente romanesti plasa Dumitresti si in special Dumitrestiul a progresat foarte mult. D-sa a inzestrat comuna cu felinare si drumuri ca lumea , a facut plantatie si un frumos bulevard precum si o cismea pe pod la Chiojdeni.

Biserici s-au restaurat pentru cea din Jitia adunand 700 lei si a staruit pentru terminarea ei, drumurile sunt bine ingrijite , de la cercurile culturale ale invatatorilor nu lipseste cu sfatul si indemnul sau pentru sateni, invatandu-i sa-si faca gradini de zarzavaturi, cultura de duzi pentru viermi de matase si alte multe fapte bune .

Impreuna cu D-l Alexandru Zamfirescu, cu judecatorul, medicul plasei si alti oameni de inima a ridicat un frumos monument eroilor independentei.

Pentru luminarea satelor nu stim ce lucreaza invatatorii, in multe cazuri prea ocupati cu activitatea… extrascolara. Stim insa ca s-a infiintat acum vreo 2 ani o societate pentru cultura “Plaiul” despre a carei activitate n-am auzit nimic.

E multa ignoranta , saracie si trai rau si la Dumitresti. E multa imoralitate adusa de strainii de la fabrica, s-a corcit si frumosul port national, a patruns si aici modernismul cu relele lui…. Si e pcat, caci pe langa administrator bun, sunt Judecatorii, medic, preoti, invatatori, proprietar Al. Zamfirescu si alti multi oamenide inima de la a caror bunavointa , energie si calitati se mai asteapta inca multe si s-ar putea revarsa binefaceri economice si mai ales culturale fara seaman asupra acestui centru al plaiului nostru

 

 

In nadejdea de mai bine am scris acestea:

N. Dicescu

“Cuvantul” Nr. 19 din 9 august 1912

 

Comentarii facebook

S-ar putea să-ți placă și