Peleșul pe Valea Râmnicului

Regele Romaniei, Carol Eitel Friedrich Zephyrinus Ludwig von Hohenzollern-Sigmaringen, cunoscut sub numele de Carol I, a vrut sa construiasca Castelul Peles in judetul Vrancea. Dupa trei vizite in Vrancea, intre 1866 si 1869, Carol I a ales Poiana Marului, din localitatea Jitia, in zona manastirii cu acelasi nume, pentru a construi viitorul castel. Riul Rimnicu Sarat, unde trebuiau construite 12 poduri, si drumurile proaste au fost piedicile principale care l-au facut pe rege sa construiasca Pelesul la Sinaia si nu la Poiana Marului

Impresiile despre vizita regelui Carol I si intentiile acestuia de a construi un castel la Poiana Marului se regasesc in carnetul cu insemnari personale ale fostului primar din Dumitresti, Nae Verulescu. Caietul cu insemnarile primarului Verulescu a intrat in posesia boierului scriitor, Alexandru Zamfirescu, care a publicat, in anul 1933, „Almanahul Rimnicului Sarat“, unde povesteste pe larg vizita regala de la Poiana Marului. Scriitorul sustine ca nu a schimbat nimic din „intelesul notitelor“. „Almanahul Rimnicului Sarat“ a fost reeditat in anul 2008 de catre scriitorul Constantin Marafet. „Prin 1867, Regele Carol I al Romaniei a venit la Poiana Marului cu intentia de a cons-trui Castelul Peles si Pelisorul. Acest lucru este spus de boierul Alexandru Zamfirescu intr-un articol, publicat in anul 1933 in «Almanahul Rimnicului Sarat». Boierul a intrat in posesia caietului cu notitele referitoare la vizita Regelui Carol I, pe care l-a avut primarul din Dumitresti, Nae Verulescu, care l-a insotit pe rege in periplul sau pe Valea Rimnicului. Dorinta regelui nu a mai fost pusa in practica din cauza apei riului Rimnicu Sarat deoarece trebuia sa faca in jur de 12 poduri peste acest riu. Acest lucru l-a determinat sa renunte, deoarece insemnau cheltuieli mult mai mari decit construirea castelului in sine“, a declarat Constantin Marafet. „Eram flacaiandru… prin 1867, – pe vara, se svonise in plaiul nostru, ca Domnitorul va trece prin Poiana Marului, venind din muntii Putnei… De-un an abia, sosit in tara – dupa Cuza – colinda muntii… A pornit lumea, ca la balciu… „Plaiul” nostru, de aici din Dumitrestii de azi… cu o zi, doua ‘nainte… in strae stralucitoare si de sarbatoare… Trecusera inainte calarasi, din oras, prefect si alti inalti slujbasi… Umpluseram Jitia… Nu era lucru mare… pe atunci nu era lume multa ca astazi… Noroc ca era prin Cuptor… am dormit pe pajisti, prin curti si prin livezi… sub stelele cerului si’n cantecul greerilor… Doua zile si doua nopti – am stat asa… cu merinde aduse in dasagi… Eram lacomi de dragul sa vedem pe Domnitor…“, se arata in notitele primarului din Dumitresti, contemporan cu Regele Carol I.

Carol I, intimpinat cu chiote de locuitorii de pe Valea Rimnicului
Primarul Nae Verulescu nu era scriitor insa a facut o prezentare foarte exacta a acelor vremuri si mai ales, a locurilor si oamenilor care ardeau de nerabdarea de a-l cunoaste pe Regele Carol I. „Seara si noaptea, din Necule si de pe Furul, de la stani, cantau buciume si s’aprindeau focuri… ziua, lumea furnica de colo pana colo… in asteptare… Seara tarziu, doi calarasi adusesera vestea, ca a doua zi, va sosi Domnitorul… si noaptea aceia intreaga, toata lumea n’a dormit… s’au aprins iarasi focuri… langa drumuri si po-teci, – si cu lautari, in chiote si’n glume, -am imbratisat zorii trandafirii cu veselia noastra. Din Necule pana’n Jitia – din Jitia pana’n Poiana Marului,- drumul si poteca (caci pe atunci, drumul se continua in poteca, si poteca in drum) erau margenite de popor in strae de sarbatoare… amandoua laturile, pareau tivite de flori… asa de variate in culori vii si felurite erau vesmintele taranesti…“, mai scria in notitele sale, primarul din Dumitresti. Primarul Nae Verulescu a aratat si cum a fost primit cortegiul domnesc de catre locuitorii zonei. Carol I a venit insotit de primul ministru Ion C. Bratianu si ministrul Sanatatii, doctorul Carol Davila. Alaiul domnesc a fost intimpinat de staretul Manastirii Poiana Marului, Calinic, alaturi de care se mai aflau prefectul judetului Rimnicu Sarat si primarii comunelor Jitia si Bisoca. „Toate clopotele manastirii umpleau vaile si padurile cu vuetul lor prelung si tinand par’ca vazduhul tot in o dulce si molcoma leganare… ?n frunte se afla prefectul judetului Putna, insotit de doi calarasi cu trompete – apoi Maria Sa Regele, pe un cal balan……suita, in numar de 20 persoane, si la urma, patru randuri de calarasi. Un suras usor era pe figura Suveranului, care privea neincetat, cu multumire plina de emotie si cu o fireasca curiozitate. Din cand in cand, ridica mana la chipiu dand din cap, la palcurile de sateni care il aclamau“, mai nota primarul Nae Verulescu.

Comentarii facebook

S-ar putea să-ți placă și